Funkcjonalna kuchnia, czyli jaka?

Planowanie wystroju kuchni to zadanie, do którego należy podejść rozważnie i wszystko bardzo dokładnie zaplanować. W kuchni najważniejsza jest funkcjonalność i wygodna w trakcie codziennego użytkowania. Oczywiście, stylistyka i estetyka również mają duże znaczenie, ale nigdy nie powinny być na pierwszym miejscu przed funkcjonalnością.
Błędy w aranżacji kuchni najczęściej wychodzą po fakcie, czyli w momencie, gdy zaczynamy ją użytkować. Może wtedy pojawić się problem, że przy blacie nie ma gniazdek. Nie ma wtedy miejsca, gdzie można podłączyć czajnik elektryczny, robot kuchenny czy inne urządzenie, z którego korzystamy na co dzień. Czasem umieszczamy kuchenkę tuż przy lodówce, bez rozdzielenia ich nawet najmniejszym blatem. To kiepskie rozwiązanie nie tylko z perspektywy ergonomii, ale również energooszczędności. Może się też zdarzyć, że blaty kuchenne będą zbyt wąskie lub szafki kuchenne zawisną za wysoko. Wtedy korzystanie z wysokich półek będzie wymagało korzystania ze stołków czy taboretów.
Projektowanie dopasowane do potrzeb
W funkcjonalności kuchni musimy pomyśleć już na etapie projektowania. Musimy wtedy dobrze się zastanowić, jakie czynności po kolei w kuchni wykonujemy, z jakich urządzeń korzystamy i na tej podstawie zaplanować rozmieszczenie mebli oraz wszystkich sprzętów kuchennych. W tej kwestii trzeba brać również pod uwagę wielkość pomieszczenia. Najmniej funkcjonalne są bowiem najmniejsze kuchnie, które często urządzane są bez pomysłu i wcześniejszego planowania. Mała kuchnia wymaga dobrego wykorzystania każdego centymetra wolnej przestrzeni. Trzeba zadbać o szerokie blaty, miejsce na przechowywanie naczyń, urządzeń, kuchennych akcesoriów. Ważne mogą być nawet sposoby otwierania szafek. W niedużych kuchniach górne szafki świetnie sprawdzają się, gdy są otwierane do góry, na sufit. Tradycyjne otwieranie może bowiem zajmować zbyt wiele cennej powierzchni.
Warto podzielić na strefy
Funkcjonalna kuchnia powinna być podzielona na kilka stref, które ułatwią nam poruszanie się po kuchni i zapobiegną chaosowi. Ważna jest strefa zapasów z lodówką i szafką spiżarnianą, strefa przechowywania z różnego rodzaju szafkami, półkami i szufladami, strefa przygotowywania posiłków na blatach czy strefa gotowania z kuchenką. Zadbajmy również o właściwe rozmieszczenie zlewozmywaka. Najlepiej, aby znajdował się on w połowie drogi pomiędzy lodówką a kuchenką, a dodatkowo miał z obu stron wygodne blaty. W przypadku blatów również warto zadbać o to, by były dopasowane do naszych potrzeb. Przede wszystkim powinny być na odpowiedniej wysokości. W tej kwestii warto wziąć pod uwagę nasz wzrost i dopasować blaty tak, aby w trakcie przygotowywania posiłków nie trzeba było się za bardzo garbić. Szerokość blatów również ma ogromne znaczenie. Jeśli są zbyt wąskie, stają się mocno niefunkcjonalne. Według specjalistów od wystroju wnętrza blaty kuchenne powinny mieć w absolutnie minimalnej wersji 60 cm. Jednak o wiele bardziej optymalnym rozwiązaniem jest blat o szerokości 80 cm.
Łatwość utrzymania w czystości
Funkcjonalna kuchnia to nie tylko taka, która jest wygodna w użytkowaniu i uporządkowana. Wnętrze jest na co dzień bardzo intensywnie użytkowane, a to oznacza, że także bałagan i zabrudzenia są tutaj na porządku dziennym. Planując meble, wykończenie podłóg i ścian zawsze bierzmy pod uwagę to, by były one łatwe do utrzymania w czystości. Nie zapominajmy także o tym, że w kuchni w czasie gotowania unosi się sporo pary wodnej, zanieczyszczeń oraz drobinek tłuszczu, które osiadają na ścianach i meblach. A więc wystrój czy wykończenie, które dobrze wygląda w salonie czy sypialni może się nie do końca dobrze sprawdzić w kuchni. Na ścianie i podłogach sprawdzą się przed wszystkim dobrze dobrane płytki bądź panele, które jest łatwo umyć. W przypadku blatów wybierajmy produkty, które nie niszczą się, nie ulegają odkształceniom pod wpływem działania wody albo tłuszczu. To zdecydowanie ułatwi nam nie tylko użytkowanie kuchni, ale również jej regularne sprzątanie.
Nie zapomnij o właściwym oświetleniu
Aby kuchnia była funkcjonalna, musi być przede wszystkim jasna i dobrze oświetlona. Ważne jest zarówno światło dzienne, jak i oświetlenie sztuczne. W kuchni musi być jasno przede wszystkim w tych strefach, w których przygotowujemy posiłki. Należy zadbać o oświetlenie blatów kuchennych. Najlepiej sprawdzają się lampki lub taśmy LED, które umieszcza się pod górnymi szafkami, a nad blatami w taki sposób, aby światło padało pod odpowiednim kątem. Wtedy cały blat będzie właściwie oświetlony. Dobrego światła potrzebuje również wyspa kuchenna, jeśli mamy ją u siebie w kuchni, a także stół do spożywania posiłków. Ten ostatni również powinien być tak dobrany, aby nie utrudniał poruszania się posiłków. Niestety, nie w każdej kuchni możliwe jest wstawienie tradycyjnego, dużego stołu jadalnianego. Dobrą alternatywą mogą być blaty montowane do ściany bądź stoły składane, które rozkłada się wyłącznie w trakcie spożywania posiłków.
Najnowsze komentarze