Domowe sposoby wędzenia.

Domowe sposoby wędzenia.

Samodzielne wędzenie szynki w domu to idealny sposób na przygotowanie smacznego i aromatycznego pożywienia. Dzięki temu, że wędzenie dokonuje się na własną rękę, każdy doskonale wie, jakie składniki znajdują się w składzie szynki. Wędzenie szynki to alternatywa dla kupowania tego produktu w sklepie. Spotykane tam produkty bardzo często są nafaszerowane konserwantami, które w sztuczny sposób mają poprawić ich walory smakowe i wygląd. Trzeba jednak wiedzieć, że tego typu dodatki są szkodliwe dla naszego zdrowia. Postaw więc na zdrowe rozwiązania i wybierz wędzenie szynki w domu – spróbuj, a nie pożałujesz!

Samodzielne wędzenie szynki w domu – jak się do niego przygotować?

Domowa produkcja wędlin to coraz bardziej popularna alternatywa dla zakupu tego produktu w sklepie. Przygotowując szynkę samodzielnie, można doprawić ją wedle własnego gustu i dopasować jej smak do indywidualnych upodobań. Wędzenie szynki w domu dawniej odbywało się z okazji jakichś ważnych uroczystości rodzinnych lub świąt. Teraz tego typu działania podejmuje się również bez większych okazji – po prostu na co dzień. Jednak to procesu wędzenia trzeba się wcześniej odpowiednio przygotować. Punktem wyjścia jest zakup wysokiej jakości mięsa, które będzie się wędzić. Najlepiej dokonać tego w sprawdzonym sklepie masarskim, co do którego mamy pewność, że dostarcza świeżych produktów. Kupić można różny rodzaj mięsa – polędwicę, szynkę, karkówkę, baleron lub boczek. Jego waga powinna wynosić od jednego do trzech kilogramów. Trzeba mieć na uwadze fakt, że lepiej jest wybrać bardziej pokaźny kawałek mięsa, ponieważ pod wpływem wędzenia znacznie zmniejszy on swoją pierwotną objętość – nawet o trzydzieści procent. Następny krok to przygotowanie solanki i umieszczenie w niej mięsa. W roztworze soli, wody oraz ulubionych przypraw mięso powinno przebywać nawet cztery lub pięć dni. Jednak trzeba je umieścić w niskiej temperaturze, aby się nie zepsuło. Następnie należy osuszyć mięso i przygotować wędzarnię – wybrać drzewo, rozpalić i dojść do odpowiedniej temperatury. W następnej kolejności przychodzi czas na włożenie mięsa do specjalnych siatek, zawieszenie ich na haku i wędzenie. Jest to czasochłonne, dlatego dobrze jest uzbroić się w cierpliwość. Ostatnim punktem konserwacji szynki jest jej sparzenie. Potem można już delektować się jej wspaniałym smakiem – widzisz więc, że wędzenie szynki to nic trudnego.

Jakie czynniki mają wpływ na jakość procesu wędzenia?

Aby wędzenie przyniosło oczekiwane efekty, musi opierać się ono na sprawdzonej metodzie przetwarzania mięsa. Przede wszystkim konieczny jest wybór odpowiedniego rodzaju drewna, które będzie spalane. Bowiem to ono w głównej mierze odpowiada za końcowy smak i zapach szynki. Wędzenie szynki w domu najlepiej przeprowadzić na palenisku z drewna twardego pochodzącego z drzew liściastych – na przykład dębu czy buku. Nie zaleca się stosować drewna miękkiego, czyli takiego z drzew iglastych. Niezwykle ważne jest również odpowiednie przeprowadzenie poszczególnych etapów wędzenia. Każdy z nich musi odbywać się w określonej temperaturze, która w różny sposób wpływa na wędzenie szynki. To, jaką szynkę się otrzyma, jest uzależnione również od obranej metody wędzenia. Obecnie najbardziej powszechna jest metoda wędzenia na gorąco oraz na zimno.

Wędzenie szynki w domu – czy warto?

Niepowtarzalny smak, czy głęboki aromat to niezaprzeczalne zalety wędzenia szynki w domowym zaciszu. Jednak taki sposób przygotowania pożywienia ma jednocześnie pewną znaczącą wadę. Jest nią rakotwórczość związana z przeprowadzaniem procesu wędzenia. Szczególnie wysokie stężenie szkodliwych substancji mieści się w skórce, czy zewnętrznej części wędzonki. Trzeba mieć to na uwadze, jednak nie ma co popadać w paranoję i całkowicie rezygnować ze spożywania wędzonej szynki. W końcu i tak cały czas jesteśmy narażeni na działanie tych składników. Różnicą są tylko ich źródła. Szkodliwe jest dla nas pożywienie z konserwantami, palenie papierosów, spaliny, zanieczyszczone powietrze, smog, czy promieniowanie UV. Wędzona szynka może więc znaleźć się w naszej diecie, jednak nie może jej zdominować – tak jak wszystko, co zjada się w zbyt dużej ilości, może być ona szkodliwa. Zaleca się więc spożywanie jej od czasu do czasu oraz usuwanie warstwy ze skórką. Wtedy ilość szkodliwych substancji zostanie zminimalizowana.

Podsumowanie

Jeśli zdecydujesz się na wędzenie szynki we własnym zakresie, musisz liczyć się z koniecznością zaopatrzenia się w niezbędne zaopatrzenie oraz poświęceniem odpowiedniej ilości czasu oraz pracy na wytworzenie takiej szynki. Jednak Twój trud zostanie nagrodzony. W efekcie otrzymasz bowiem wysokiej jakości produkt, wyróżniający się zdrowotnymi właściwościami. Wytworzona w taki sposób szynka będzie miała aromatyczny zapach, naturalny smak i apetyczny wygląd. A to wszystko bez konieczności dodawania sztucznych dodatków i konserwantów. Jeśli raz spróbujesz smaku przyrządzonej samodzielnie szynki, już nigdy nie kupisz tego produktu w sklepie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *